Maalämpöpumput ja maalämmön hyödyntäminen on yleistynyt Suomessa viime vuosina voimakkaasti. Eikä ihme, sillä maasta sinäkin voit nostaa kotisi lämmittämiseen sopivaa energiaa huomattavasti sähköä tai öljyä edullisempaan hintaan.
Maalämpöpumppu säästää jopa 75 % energiaa
Maalämpöpumpun avulla voit säästää jopa 75 % talosi energiakustannuksista. Tämä johtuu siitä, että maalämpöpumpun avulla saat käyttöösi kallion, pintamaan tai läheisen vesistön lämmön. Tämä lämpö on aina käytössäsi ilmaiseksi!
Maalämpöpumppu vaatii jonkun verran myös verkkovirtaa. Nykyaikaisten maalämpöpumppujen hyötysuhde on kuitenkin erittäin korkea. Sen ansiosta maalämpöpumpun vaatima alkuinvestointi tulee nopeasti säästettyä alentuneina lämmityskustannuksina.
Viime vuosina energian hinta on noussut lähestulkoon suhdannetilanteesta riippumatta. Kun asennat maalämpöpumpun, eivät asuinkustannuksesi lämpöpumpuna asennuksen jälkeen enää riipu öljyn tai muun energian hinnanheilahteluista.
Energiatehokkuus tekee maalämpöpumpusta ekologisen vaihtoehdon
Ekologisuus on nykyään lähellä monen omakotiasujan sydäntä. Tästä kertoo selvää kieltään erilaisen vihreän sähkön kasvava suosio. Kun yhdistät norppasähköön maalämpöpumpun, on kotisi entistäkin ekologisempi.
Maalämpö on ilmastonmuutoksen hidastamisen kannalta paras lämmitystapa. Onkin laskettu, että Pohjoismaissa voitaisiin lämmityksen energiankulutusta vähentää peräti 43 % pelkästään asentamalla omakotitaloihin ilmalämpöpumput. Samalla hiilivetypäästöt alenisivat 80 % ja hiilidioksidipäästöt 36 % verran.
Näin ollen maalämpö on selvästi jopa kaukolämpöä tai biopolttoaineisiin perustuvaa lämmitystä ympäristöystävällisempi -- eikä ihme, onhan maalämpö maahan varastoitunutta aurinkoenergiaa. Se on ainoastaan nostettava esiin ja muutettava käyttökelpoiseksi maalämpöpumpun avulla.
Maalämpöä maasta, kalliosta tai vedestä
Maalämpöpumpun avulla saat käyttöösi maaperään, peruskallioon tai vaikkapa järviveteen sitoutunutta lämpöenergiaa. Esimerkiksi peruskallion sisällä vallitsee ympäri vuoden 5-8 asteen lämpötila.
Maalämpöpumpun avulla tämä lämpö otetaan talteen kompressorin ja kylmäaineen avulla. Sen jälkeen lämpö luovutetaan joko lattialämmityksen tai lämpöpattereiden kautta eteenpäin, huoneilmaa lämmittämään.
Jos kotisi lähellä on vesistö, on lämmönkeruupiiri mahdollista upottaa vesistöön. Se voidaan myös kaivaa lähelle maanpitaa, vaakasuoraan. Suomessa suosituin tapa on kuitenkin porata pystysuora porakaivo. Näin maalämpö saadaan käyttöön myös pieneltä tontilta.
Riski pohjavedelle
Valitettavasti myös maalämpöön liittyy ongelmia. Joillakin alueilla maalämpöpumpun vaatimat porakaivot on porattu huolimattomasti, mikä on heikentänyt pohjaveden laatua.
Kaupunkialueilla rakentajan on myös oltava huolellinen, ettei porakaivo vaurioita maaperässä risteileviä tunneleita, putkistoja ja kaapelointeja. Sen vuoksi työ on suunniteltava hyvin -- keväällä 2011 kiristyneiden rakennusmääräysten ansiosta vahingot jäävät tulevaisuudessa varmasti entistä harvinaisemmiksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti