tiistai 26. heinäkuuta 2011

Energiatehokkuus alkaa oikein rakennetusta kodista

Energiatehokkuudessa ei ole kyse pelkästään tehokkaan lämmitysjärjestelmän valinnasta tai kolminkertaisista ikkunoista. Energiatehokkuus perustuu jo suunnittelun varhaisvaiheissa tehtäviin ratkaisuihin. Nykyään monet valmiit talopaketit tarjoavat energiatehokkaan kokonaisratkaisun helpottaen rakennuttajan valintaa.

Passiivienergiatalo on Suomessa vaikea toteuttaa

Passiivienergiatalo eli passiivitalo ei tarvitse erillistä lämmitysjärjestelmää -- talo lämpiää aurinkoenergian ja asukkaiden ruumiinlämmön avullaa.

Suomen kylmissä oloissa tätä on tietysti vaikea toteuttaa, sillä talvella erillinen lämmitys on käytännössä välttämätön. Sen vuoksi meillä kannattaisi puhua passiivitalon sijaan matalaenergiataloista.

Kuitenkin monet talonvalmistajat puhuvat mielellään passiivitaloista. Talopakettien valmistajien esittelytekstejä lukiessasi kannattaakin aina pohtia, onko kyseessä todellinen passiivitalo vai ainoastaan matalaenergiatalo.

Matalaenergiatalo säästää energiaa

Matalaenergiatalo on talo, jossa lämmitykseen kuluu tavallista vähemmän energiaa. Rajapyykiksi on annettu 60 kWh/m² vuodessa. Tämä on puolet määräykset täyttävän omakotitalon keskimääräisestä kulutuksesta.

Lämmityksessä säästäminen on ratkaisevan tärkeää omakotitalon ympäristökuormituksen kannalta. Talon elinkaaren mittaan jopa 90 % talon ympäristökuormituksesta syntyy lämmityksestä. Siksi matalanergiatalon ympäristö- ja taloudelliset vaikutukset ovat huomattavat.

Lähtökohtana kestääv kehitys

Matalaenergiatalon suunnittelu lähtee kestävän kehityksen tavoitteesta. Se edellyttää, että energiaa ja vettä kuluu tavallista vähemmän. Lisäksi uusiutuvan energian käyttäminen on tärkeällä sijalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti